Поводом обележавања Светског дана менталног здравља, 10.10.2024. у нашој школи одржана су два важна интерактивна и занимљива предавања реализована на теме које су итекако актуелне и применљиве када је у питању превенција менталног здравља.

Тим из Завода за јавно здравље предвођен др Иваном Матијашевић, специјалистом хигијене, ученицима друге и четврте године одржали су предавање под називом “Правилна исхрана – чувар менталног здравља” са посебним освртом на нездраву, брзу храну коју често користимо, а која није најбољи унос у животу младог човека. Докторка је скренула пажњу и на уношење енергетских пића, цигарета, алкохола и осталих нездравости које посебно могу утицати на ментално здравље, односно допринети лошој менталној хигијени.

Друго предавање, под називом „Дестигматизација менталног здравља“, реализовао је Др Станимир Чекеринац, специјалиста психијатрије Опште болнице у нашем граду ученицима прве и треће године приликом ког је испричао своја искуства из лекарске праксе, а која се односе на непотребност да се стигматизује психијатријска болест и посети стручно лице, које је прво на бранику помоћи у тешким ситуацијама и кризама. Доктор је ученике охрабрио да помогну себи и другима око себе који су у незавидној ситуацији, који се боре са менталним потешкоћама.

Пријатан разговор са ученицима, непосредност посебних хероја- наших лекара, врло успешно су допринели да се освестимо и увидимо значај менталног здравља. Добро ментално здравље нам омогућава да се носимо са изазовима, повежемо са другима и напредујемо током читавог живота. Оно је од виталног значаја и заслужује да буде признато и поштовано.

Слични чланци